Ötvenkilenc hattyút gyűrűztek meg a Balatonnál

Budapest, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) – Összesen 59 bütykös hattyút gyűrűztek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei a kétnapos Hattyú Road Show rendezvényen a Balaton körül.

A szakemberek ezen felül 66, már gyűrűvel rendelkező madár számát tudták leolvasni, 33 esetben visszafogás nélkül, szabad szemmel vagy távcsővel. A világszerte alkalmazott, színes gyűrűs jelölés egyik legnagyobb előnye a zavarás nélküli azonosítás. “A két nap alatt számos érdekes adattal gazdagodott a hazai gyűrűzési adatbázis, hozzájárulva ahhoz, hogy még többet tudjunk meg a bütykös hattyúkról” – közölte az egyesület pénteken az MTI-vel.

Balatonfüreden az egyik madár nyakgyűrűjét 63. alkalommal sikerült leolvasni: az adatokból kiderült, hogy az állatot 2005-ben jelölték meg a Balatonon, a telet általában Horvátországban tölti, de 2009-ben kétszer is regisztrálták jelenlétét csehországi vizeken.

Három-három madár érkezett Szerbiából és Horvátországból. Keszthelyen egy olyan hattyút sikerült azonosítani, amely 2010 óta az Isonzó folyó deltatorkolatánál tölti a telet – erről a madárról 14 adatot szolgáltattak eddig a megfigyelők.

A most leolvasott hazai gyűrűs hattyúk közül mindössze tízet jelöltek a Balatonon kívül, többek között Dávodban, Fertőrákoson, Tápiószecsőn, Nagymaroson, Szombathelyen és Agárdon.

Az esemény fénypontját egy matuzsálemi korú madár azonosítása jelentette, a madarat 1996-ban, több mint egyéves korában jelölték meg Horvátországban a magyar határhoz közel, és ilyen hosszú idő alatt is mindössze csak 4 alkalommal sikerült visszafogni. Jelenleg ez a hattyú a legidősebb egyed a hazai adatbázisban.

– MTI –

A BOON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!