Krízistámogatás a Magyar Halgazdálkodóknak

Krízistámogatás

Körülbelül 3,1 milliárd forint rendelkezésre áll a takarmányár növekedés különbözetének kompenzációs támogatására, valamint a halgazdálkodási ágazat versenyképességének megerősítésére. A 2023. augusztus 31-én lezárult kérelembenyújtási időszak során az ágazati szereplők összesen 3,2 milliárd forint értékben 169 támogatási kérelmet nyújtottak be. A kérelmek feldolgozása már megkezdődött, hogy mielőbb meghozzák a döntéseket.

Az orosz-ukrán konfliktus rámutatott a világ gazdasági és társadalmi sebezhetőségére, és hangsúlyozta a jövőbeli válságok megelőzésének és az ellenálló képesség növelésének fontosságát. Az akvakultúra ágazatot, mint más ágazatokat, negatívan érintették a brüsszeli szankciók hibás alkalmazásából eredő problémák.

2022-ben az akvakultúra termelés inputanyagok piacán olyan jelentős változások következtek be, amelyek hátrányosan érintik a magyar gazdálkodókat. A takarmány, az energia (beleértve a villamos energiát és a fosszilis energiahordozókat), az egyéb anyagok, és a szolgáltatások árai olyan mértékben nőttek, hogy veszélyeztetik a termelés gazdasági fenntarthatóságát. Az akvakultúra termelés költségszerkezetében a takarmány képviseli a legnagyobb részt, amely 30-60% között változik a termelési rendszertől és a technológiától függően.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap pénzügyi segítséget nyújthat a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételért és a háború miatti piaci zavarok okozta többletköltségekért. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatósága a „Krízishelyzetre szóló támogatás” című felhívás keretében biztosította ezt a lehetőséget a magyar piaci szereplők számára. A tógazdasági haltermelés esetében maximum 101.237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelés esetében pedig maximum 138.000 forint/tonna támogatás nyújtható a halgazdálkodók részére. A támogatási kérelmeket 2023. július 23. és 2023. augusztus 31. között lehetett benyújtani.

#Takarmányárnövekedés #Kompensáció #Halgazdálkodás #Versenyképességmegőrzése #Kérelembenyújtás #ÁgazatiSzereplők #ElmaradtBevétel #PiaciZavarok #SzankciókHatása #EnergiahordozókEmelkedése #GazdaságiFenntarthatóság #Inputanyagok #FenntarthatóságiKihívások #EUTengerügyiésHalászatiAlap #PiackörülményekVáltozása #Haltermelés #TámogatásiKérelmek #HáborúsKonfliktus #GazdálkodásFejlesztése #ÁgazatiSegítség



Hozzászólás lezárva