LMP: álljon el a kormány a kéményseprési díjak brutális megemelésének tervétől!

Budapest, 2012. augusztus 18., szombat (MTI) – Az LMP arra kéri a kormányt, hogy ne léptesse hatályba azt a rendelkezést, amelynek alapján jövő januártól az eddigi, átlagosan 3-4 ezer forint helyett 14 ezret kellene fizetni a kémények ellenőrzéséért.

“A díj négyszeresére emelésének semmiféle valós indoka nincs, pusztán egy újabb sarc, egy füstadó, amit a kormány a lakosság vállára tesz, tovább emelve a már eddig is magas rezsiköltségeket” – vélekedett Vágó Gábor, a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának LMP-s tagja az MTI-nek szombaton megküldött közleményében.
Az ellenzéki politikus szerint a drasztikus emelés a pénzbehajtáson, az önkormányzatok költségvetésének “kozmetikázásán” kívül semmivel sem indokolható.

A kéményseprési szolgáltatással egyébként is sok baj van, mert a kéményseprők egyeztetés nélkül, munkaidőben ellenőriznek, és büntetés jár, ha valaki nincs otthon – tette hozzá Vágó Gábor, megjegyezve azt is, hogy az ellenőrzés sok esetben formális, “valójában nem szolgáltatnak semmit, csak beszedik a díjat”.

Az LMP arra kéri a kormányt, ne léptesse hatályba a tervezett intézkedést.

Augusztus 1-jén tette közzé a Belügyminisztérium a kormányzati honlapon azt a rendelettervezetet, amelynek alapján januártól legkevesebb egy mérnökóra ellenértékét kellene fizetni a kéményseprő közszolgáltatónak a kémény ellenőrzéséért. A jövő januárban hatályba lépő, a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezete az egy mérnökóra nettó díját legfeljebb 14 ezer forintban határozza meg. Ettől lefelé 20 százalékkal lehet eltérni.

– MTI –

A HAON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!