Növelte árbevételét a japán Hoya Mátészalkán

Mátészalka, 2013. július 17., szerda (MTI) – Az elmúlt három évben megháromszorozta nettó árbevételét a japán érdekeltségű Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt. – közölte a társaság elnök-vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Kerekes János elmondta, az értékesítés nettó árbevétele 2010-ben 2,6 milliárd forint volt, amely 2011-ben 5,1 milliárdra nőtt, az idén márciusban zárult üzleti évet pedig 8,2 milliárd forinttal teljesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán működő vállalkozás.

A hároméves időszakot tekintve a termelés a háromszorosára növekedett, ami dolgozói létszámnövekedést is jelentett: a mátészalkai gyárban jelenleg 680-700 ember dolgozik, amely több mint kétszerese a három évvel ezelőtti dolgozói állománynak. A termelési igények teljesítéséhez ezt a létszámot folyamatosan foglalkoztatni kell – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A szatmári kisvárosban működő Hoya folyamatosan fejleszti gyártókapacitását, a tervek szerint az idén legyártott lencsék száma megközelíti majd az 5 millió darabot. A japán Hoya Corporationhöz tartozó leányvállalat egyébként tavaly fejezte be telephelyének fejlesztését, a 8 millió euró összértékű beruházás keretében többek között elkészült egy speciális, úgynevezett Rx labor, amelynek segítségével immár a mátészalkai üzem látja el különleges minőségű szemüveglencsékkel az európai piacot.

Kerekes János ezzel kapcsolatban megjegyezte, a termékeik 80 százalékát Európában értékesítik, de fontos felvevőpiacok a távol-keleti és az észak-amerikai országok is.

A társaság adózott eredménye – a nyilvános adatok szerint – 2011-ben csaknem 651 millió, idén pedig több mint 392 millió forint volt.

A Hoya továbbra is elkötelezett a mátészalkai gyár kapcsán, így a termelés bővülése várható – fogalmazott Kerekes János. Hozzátette: a tervek szerint évente nagyjából 4-500 millió forintot fordíthatnak saját erőből a technológia és a termelés felfejlesztésére.

A Hoya 1999-ben vásárolta fel a Buchmann-csoportot, így a mátészalkai gyár is a japán lencsegyártó vállalat tagjává vált. A cégcsoportnak több mint 100 leányvállalata és egysége működik szerte a világon, s több mint 32 ezer embert foglalkoztat.

– MTI –

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!