Fülöp Henrik fókuszban a Piac & Profit nál is!

Az internet fontossága

A hazánkban rövid idő alatt nagy népszerűséget elérő internetes verseny céljai egyértelműek: bemutatni a világháló hasznosságát, kedvet teremteni és egyben utat mutatni fiatalnak és idősebbnek egyaránt, hogy fontos gondolataikat miként osszák meg másokkal, markánsan elkülönüljön az egyre nagyobb teret kapó – finoman szólva is – közönséges tartalom a valós értékektől. Mindezeken túl az Internet jelentheti a műveltségi és gazdasági perifériákra szorultak számára a felzárkózás, a munkaerőpiacra való bekapcsolódás lehetőségét. Minden kezdeményezés, annyit ér, amennyi meg is valósul belőle. Az elmúlt két év, a több ezer regisztrált, a több száz nevező egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy sikeresnek nevezhető-e a kezdeményezés.

A kedvező fogadtatás adott lendületet arra, hogy benevezzem a Média Díjat egy már 15 éve fennálló nemzetközi verseny Web kategóriájába. A Discobolos  az IT- lehetőségek gazdasági – és nem- gazdasági területen végzett felhasználását támogatja, a XXI. század kínálta lehetőségek minél szélesebb körű terjesztését segíti és hangsúlyozza az informatika fontosságát.

Digitális írástudás

A digitális írástudás oktatásában, az IT-szemlélet gazdasági téren való elterjesztésében nagy szerepet vállalók (pl. NJSZT, Piac és Profit, a Trans-Europe Kft.) segítették munkámat, hathatós támogatásukkal lett a Magyar Internet Média és Web Díj népszerű hazánkban. Úgy gondolom, hogy az infokommunikációs társadalom megteremtéséhez vezető út magas szintű informatikai oktatással van kikövezve. A mindennapi feladatok elvégzése, az inter- és extraregionális kapcsolatok kialakítása és ápolása megoldhatatlan az életünket egyre jobban átszövő világháló nélkül. A magas szintű technika rendelkezésünkre áll, de ez önmagában kevés a sikerhez. A tárgyi eszközöket alkalmazni tudó felhasználók nélkül mindezek csak lehetőségek maradnak.

A nemzetközi versenyre való benevezés azt a célt szolgálta, hogy megtudhassuk azt, határainkon túl miként vélekednek ezekről a kérdésekről. A díjátadó megnyitóján egyértelmű választ kaphatott a több mint háromszáz meghívott. A médiák által már beharangozott ceremónián az IT-világ jeles vezetői adtak találkozót egymásnak Belgrádban. A ceremónia állófogadással kezdődött, ezt követte a hivatalos megnyitó. A JISA és a European Economic Chamber EEIG elnöke, Mr. Djordje Dukic a már 15 éves múltra visszatekintő versenyt méltató beszédében kiemelte, hogy az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásainak egyre szélesebb körű terjedése új feladatok elé állítja a fejlesztőket és felhasználókat egyaránt. Az információs társadalmak megkövetelik a polgároktól az informatikai tudás minél magasabb szintű elsajátítását, hiszen ma már az élet minden területén találkozunk e-megoldásokkal.

A CEPIS egykori elnöke, Mr. Niko Schlamberger kifejezte örömét hogy sok európai vezető IT-szakember működött közre a zsűri munkájában, a rangos díjak odaítélésében, és nyilvánította ki az ilyen téren végzett munkák, újítások, fejlesztések fontosságát. Kiemelte, hogy ma, amikor világszerte nehéz helyzetbe kerültek a vállalatok, ez a tudás és szemlélet átsegíthet a holtponton, kitörést jelenthet a lefelé mutató gazdasági spirálból.

Új kapcsolatok

A díjátadó jó lehetőséget biztosított arra is, hogy hazánk integrációját elősegítve személyes kapcsolatokat tudjak kiépíteni olyan külföldi szakemberekkel, akik az EU-ban és hazájukban fontos szerepet töltenek be az informatika terjesztése terén. Dr. Uwe Seebacher (USP International), Bianca Ciceak (SIVECO), Mladen Glasenhardt, LL.B (Croatian Information Technology Society), valamint a fentebb már említett Schlamberger úr és Dukic úr voltak beszélgető partnereim. Nyilvánvalóvá vált számomra, hogy mindannyian hasonlóan látják és ítélik meg a jelenlegi helyzetet, mely országoktól és határoktól függetlenül a következő üzenetet hordozza:

Csak egy út áll előttünk, melyet magam is vallok: igent kell mondanunk a fejlődésre, igent kell mondanunk az életünket minden szinten átszövő változásokra, komplex, előremutató programokat kell készítenünk, és végül, de nem utolsó sorban mindent el kell követnünk, hogy a magas szintű digitális kultúrát minél többen elsajátíthassák. Az IT társadalmak új fejlesztési stratégiákat követelnek. Ha ezt nem látjuk be, nem próbáljuk megvalósítani a „papíron” már meglévő projekteket, akkor egyre nőni fog a szakadék köztünk, és a fejlődésre szavazók között.

Fülöp Henrik
EEIG Hungary elnöke

http://www.piacesprofit.hu/infokomm/dijat_nyert_a_magyar_lenyeg_az_interneten_projekt.html