Chrome OS – újdonság kérdőjelekkel

Az informatika egyre gyorsabb tempóban fejlődik. Az informatikai oktatás alig tud lépést tartani ezzel a sebességgel. A minap is egy új rendszer ismertetőjére került sor, igaz, hogy a konkrét bevezetése csak 2010-re várható.A Google  bemutatta (vagy legalábbis a figyelem középpontjába helyezte) az új, nyílt forráskódú operációs rendszerét, a Chrome OS-t. Nagy várakozás előzte meg, mert mindenki konkrétumokat szeretett volna kapni, ehelyett egy általános ismertetésre került sor. Az új rendszer minden alkalmazást a weben futtat, tehát nem kell a különböző komponenseket telepíteni, hanem bárki hozzáférhet a kívánt programhoz. Az egész rendszer a Chrome böngészőre épül, melyet világszerte már 40 millióan használnak.
Az elképzelések szerint mindenki a Google szervereit használva a „felhőben „ tárolná az információit, így bárhonnan, bármikor hozzáférhetne. Tehát egy internetes kávézó gépe elé ülve ugyanaz a gép, felhasználói programok lesznek elérhetők számára, mintha saját számítógépét használná.
A rendszer valójában egy kernel, melyen a Chrome böngésző fut, néhány változtatással az eredetihez képest. Olyan kiegészítőket építettek bele, melyek lehetővé teszik például külső háttértárak, vagy USB-n csatlakoztatott eszközök elérését. Ennek a felépítésnek köszönhetően nagyon gyorsan bootol a rendszer, és biztonsági elemként ez a rész nem is hozzáférhető, a felhasználói adatokat titkosítva tárolják a már említett felhőben. Az oprendszer frissítése gyakorlatilag észrevehetetlen, hiszen a weben keresztül történik. A gyorsaság kihasználásához változtatni kell a gépek fizikai felépítésén, például a memória csak flash (SSD) lehet, hagyományos diszk nem. Mindenesetre a specifikációkat elérhetővé tette a hardvergyártók számára. Az árakról még nem esett szó, de szakértők szerint valahol a notebookok árszintjét fogja elérni.
A sok pozitívum után vegyük számba a negatívumokat is. Mennyivel több ez a rendszer, a hagyományos értelemben vett számítógéptől, laptoptól? Tény, hogy gyorsabb, de mivel nincs olyan operációs rendszere, amely a hagyományos programokat futtatná, csak a felhőben tárolt webes alkalmazásokhoz fér hozzá a felhasználó. A programok a gépen futnak, így szükség van teljes értékű PC hardverre, ráadásul a ma még sokkal drágább SSD memóriával szerelve.
A tervezők teljesen nyílttá tették a Chrome OS forrását, tervezési dokumentációját, ezzel próbálva ösztönözni a fejlesztőket még tökéletesebb, jobb, hatékonyabb rendszer kialakítására.

Fülöp Henrik

„IOSZIA” Informatikai Oktatás Szolgáltató és Informatika Alkalmazási Gyöngyösi Felnőttképzési Intézmény.
Intézmény akkreditációs lajstromszám: AL-2053
Felnőttképzési intézmény nyilvántartási szám: 10-0069-06

felnőttképzés

Esélyegyenlőség

Olcsó OKJ tanfolyamok