Továbbhasznosítják a szennyvíziszapot

Nyíregyháza – A komposztálási folyamat a környéken élők legnagyobb örömére már jó ideje zárt térben történik.

A több mint 13 milliárd forint összköltségű nyíregyházi szennyvízprogram keretében tavaly június 22-én helyezték üzembe a központi komposztáló telepet, melynek működésébe szerdán a sajtó képviselői is bepillanthattak.

– A szennyvízprogramot elsőre mindenki a csőfektetéssel azonosítja, de a szennyvíziszap hasznosítása is fontos része a folyamatnak – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, aki hozzátette: a teljes rendszer kiépítése várhatóan október végére készülhet el, addigra végezni szeretnének az összes lakossági bekötéssel.

Érik a komposzt

Szabó Istvánné, a Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója közölte: az I. számú tisztítótelep már működik, a II-es számú beindítása ősszel várható. A 3945 tonna víztelenített szennyvíziszap fogadására alkalmas Csatorna utcai telepen a megfelelő adalékanyagok (szalma, riolittufa, bentonit, nyesedék) hozzáadása után elkezdődik a komposzt érlelése. A végtermékként előállított, igen magas ásványianyag-tartalma miatt kertészeti és szántóföldi felhasználásra egyaránt alkalmas komposztra a Nyírségvíz Zrt. korlátlan forgalombahozási engedéllyel rendelkezik.

Részletek a Kelet-Magyarország július 18-i számában!

Km-TG

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!