Lakszöv pótbefizetés – „A legkisebb rosszra szavaztunk”

Nyíregyháza – Parázs vita előzte meg a pótbefizetés megszavazását – árulta el lapunknak a küldöttgyűlés egyik tagja.

 – A Nyíregyházi Lakásszövetkezet május végi küldöttgyűlésen igen heves vitát váltott ki a szóban forgó 10 ezer forintos tagi pótbefizetéssel kapcsolatos felvetés. Több mint 3 órán át kerestük a lehetőséget arra, hogy milyen megoldást találjunk a szövetkezet likviditási gondjainak enyhítésére, illetve megoldására. Nagyon sok javaslat hangzott el, melyek újabb vitákhoz vezettek. Gondosan és felelősségteljesen mérlegeltük a lehetőségeket – meséli Kiss Lászlóné, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet küldöttgyűlésének tagja, az Ungvár sétány 31. lépcsőház közös képviselője.

A lapunknak nyilatkozó küldött elmondta: olyan kényszerű döntést hoztak, ami a legkevésbé terheli meg a tagságot anyagilag. – 5200 háztartásról van szó, ezt ne feledjük! Ha a szövetkezet csődbe megy, a felújításra felvett hitelt a bank felmondja, s azt a családoknak egy összegben kell visszafizetniük. Ezt követően az alapító okiratban társasházzá kell nyilvánítani a szóban forgó épületeket, ami szintén sok pénzbe kerül. Közös képviseletet kell létrehozni vagy alkalmazni, és akkor még nem beszéltünk egy-egy lépcsőház könyvelési és egyéb ügyeinek intézéséről, a mi lépcsőházunk esetében ez évi 380 ezer forintba kerül. Minden küldött elgondolkodott ezen, mielőtt a „legkisebb rossz” mellett döntöttünk, ugyanezt kérem valamennyi érintettől, aki most a pótbefizetés miatt bosszankodik.

Egyesek azt mondják, nem fizetnek, és jogi útra terelik az ügyet. Jogukban és lehetőségükben áll, de előtte azért érdemes elgondolkodni azon, vajon kifizetődő vagy ráfizetéses lesz-e számukra a procedúra, hiszen ebben az esetben semmi törvénytelenség nem történt, a küldöttek pedig hosszas vita és mérlegelés után döntöttek. Ha a pereskedők tábora elbukja a pert, ami szinte biztos, komoly perköltséggel kell számolniuk, és a 10 ezer forintos pótbefizetést sem ússzák meg – mondta Kiss Lászlóné.

(A cikk folytatását a Kelet-Magyarország július 18-ai lapszámában olvashatják!)

KM-PI

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!