Középiskolai jubileum Záhonyban

Záhony – Kettős évfordulót ünnepelhetnek idén a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési SZKI, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium tanárai és diákjai.

A tanodát 1973-ban alapították a záhonyi MÁV átrakókörzet munkaerő utánpótlásának biztosítására. Kezdetben a helyi általános iskolában, albérletben működött az intézmény, majd fél évtizeddel később átadásra került az építészeti nívódíjjal elismert új iskolaépület. Az idők folyamán módosult és bővült a képzési profil, de alapszempont maradt a város határtelepülés jellege és vasúti csomóponti funkciója. Az eltelt időszakban a kezdeti nyolc osztály és a tanulók száma is megduplázódott.

1999-től megindult a felnőtt szakképzés, 2002-ben pedig a kollégium még életében felvette a városban született jeles tudományos kutató és feltaláló Dr. Béres József nevét. A végzett diákok között állomásfőnökök, vezető MÁV tisztviselők, magas rangú katasztrófavédelmi vezetők, középiskola igazgató, polgármester, világ- és Európa bajnok testépítő, s megannyi más tekintélyes hivatást gyakorló, komoly szakmai, társadalmi pályafutást magáénak mondható személyiség található.

Az intézményt az eltelt négy évtizedben Czégény Miklós, Nagy László, Szoboszlai János, Vass Béla, Leleszi Tibor és Bodnár Attila Sándor személyében hat kinevezett vezető igazgatta. Vendégként olyan neves emberek fordultak meg a tanodában, mint Dr. Béres József, Puskás Öcsi, ifj. Dr. Béres József, Fodor Gábor, Pokorny Zoltán, Torgyán József korábbi miniszterek, Pregitzer Fruzsina színésznő, Pálffy István politikus, újságíró. A kettős évfordulóról ősszel iskolatörténeti vetélkedővel is megemlékeznek.

Tancsik Róbert

A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!