Semjén: írásos tájékoztatást kért az ungvári főkonzulátus az anyakönyvi dokumentumok megsemmisítéséről

Budapest, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) – Az ungvári főkonzulátus írásos tájékoztatást kért Kárpátalja megye kormányzójától a kárpátaljai lakosság 19. század végi és 20. század eleji anyakönyvi dokumentumainak megsemmisítéséről – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár pénteken az MTI-vel.

Közleményükben utaltak arra, hogy a magyar kormány értesült azokról a sajtóhírekről, miszerint Ungváron hivatalos szervek utasítására a kárpátaljai lakosság 19. század végi és 20. század eleji anyakönyvi dokumentumait semmisítették meg.

A hírek kapcsán az ungvári főkonzulátus írásos tájékoztatást kért Kárpátalja megye kormányzójától – közölték, hozzátéve: várhatóan a jövő hét elején hivatalos választ kapnak, amelyről a közvéleményt értesíteni fogják.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) ungvári szervezete pénteken nyilatkozatban tiltakozott a kárpátaljai települések 19. század végéről és 20. század elejéről származó anyakönyveinek hivatalosan elrendelt megsemmisítése ellen, követelve az utasítás hatályon kívül helyezését.

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat szerint az UMDSZ ungvári városi szervezetének elnöksége mély megdöbbenéssel értesült a zaholovok.com kárpátaljai hírportálon megjelent tudósításból arról, hogy a Ungváron hivatalos utasításra 19. század végi, 20. század eleji anyakönyveket semmisítettek meg. A mellékelt fényképek tanúsága szerint az elpusztított anyakönyvek között számos magyarlakta település, így a többi között a nagyszőlősi járásban fekvő Feketeardó község 1907-1925 közötti bejegyzései is szerepeltek – olvasható a közleményben. A magyar szervezet szerint a hivatalos szervek azzal indokolták “barbár tettüket”, hogy a megsemmisített kötetek csupán másodpéldányok voltak, azok tartalmát pedig már feldolgozták, digitalizálták.

– MTI –

A BOON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!