OEP: egy év alatt negyedével estek vissza a táppénzkiadások

Budapest, 2012. augusztus 10., péntek (MTI) – Mintegy negyedével mérséklődtek a táppénzkiadások egy év alatt a tavalyi jogszabályváltozások, valamint a táppénzes esetek és napok számának csökkenése következtében.

Bagolyné Hampó Anita, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzbeli ellátási és ellenőrzési főosztályának helyettes vezetője az OEP honlapjára pénteken felkerült hanganyagban arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegállomány fogalmát a jogszabály nem ismeri, az orvos azt dönti el, páciense keresőképes vagy keresőképtelen.

A Világgazdaság pénteki számában írt arról, hogy a munkahely elvesztésétől, valamint a jövedelemkieséstől való félelem miatt hat év alatt egyharmadával csökkent a táppénzesek száma, s már csak azok mennek betegállományba, akik valóban betegek.

Az OEP főosztályvezető-helyettese kifejtette: a betegállomány fogalmát a jogszabály nem ismeri. Az arra jogosult orvos állapítja meg, hogy betege keresőképes, vagy keresőképtelen. “Ez kizárólag orvosszakmai kérdés” – emelte ki.

A táppénz a keresőképtelenség ideje alatti kiesett jövedelmet pótolja. Ha az orvos valakit a betegsége miatt keresőképtelennek minősít, kiállítja az erről szóló igazolást. Ahhoz viszont, hogy valaki táppénzben részesülhessen, ezen az orvosi igazoláson kívül még több feltételnek meg kell felelnie. Feltétel az is, hogy az illető már kimerítette a 15 munkanapos betegszabadságát, továbbá be kell nyújtani a táppénzkérelmet – mondta Bagolyné Hampó Anita.

Tavaly május elsejétől jelentős jogszabályváltozás lépett életbe a táppénzzel kapcsolatban – emelte ki a főosztályvezető-helyettes. Megszüntették a többi között a passzív táppénzt, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósítható táppénzt, csökkentették az ellátásnak a fizetéshez viszonyított mértékét, illetve az ellátás napi összegét legfeljebb 5200 forintban állapították meg – sorolta.

Bagolyné Hampó Anita szerint a jogszabály-módosításokat követően egyértelműen kimutatható, hogy a táppénzes esetek száma csökkent, vagyis kevesebb esetben állapítottak meg táppénzt. Az esetszámokon belül csökkent a táppénzes napok száma is.

A táppénzszabályok változása, a kimutatható esetszám, illetve a táppénzes napok számának csökkenése egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a jogszabályváltozást megelőző, illetve az azóta eltelt egy évet összehasonlítva körülbelül 25 százalékkal csökkentek a táppénzkiadások – mondta a főosztályvezető-helyettes.

– MTI –

A BOON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!