Második generációs számítógépek

Az elektroncsövek elérték teljesítőképességük határát, valami forradalmian újat kellett kitalálniuk a fejlesztőknek. Meg is született a tranzisztor, amiért 1956-ban Nobel-díjat kapott a feltaláló, William Shockley. A tranzisztorok felhasználásával sokkal kisebb, gyorsabb, megbízhatóbb és kevesebb energiát felhasználó számítógépeket lehetett építeni. Ezzel együtt lényegesen csökkent az áruk is, ezért többet lehetett kihelyezni a cégekhez, vállalatokhoz. Az IBM 1400-as sorozatból több mint 17 ezer darab került eladásra. A második generációs számítógépes korszakot 1959-1965 közé lehet időben elhelyezni.
A gyorsabb számítógépek lehetőséget adtak arra is, hogy az eddig alkalmazott programozási eljárásokat, nyelveket felülvizsgálják. Megjelenik a FORTRAN, majd később az ALGOL programozási nyelv, 1960-ban pedig a COBOL.
Fontos újításként kell megemlíteni az ún. verem megalkotását, mely bizonyos folyamatokat egyszerűbbé, gyorsabbá tett. Mivel az utasítások és az eredmények is a verem tetejére kerültek, nem volt szükséges az utasításban megadni a címet.
Megjelennek a valós idejű rendszerek, az American Airlines 1964-ben mindezeket felhasználja a helyfoglalási rendszerének gépesítésében.
Fontos újításnak tekinthető a mágneslemez megjelenése, ami már majdnem közvetlen hozzáférést biztosított a tárolt adatokhoz.
A programok használatakor előtérbe került az úgynevezett „kötegelt feldolgozás”. Ennek lényege, hogy nem egyenként adják be a gépnek a lefuttatandó programokat, hanem egy sor programot előre mágnesszalagra írnak, és a számítógép ezeket sorban, egymás után végrehajtja. E fejlesztések eredményeként ugrásszerűen megnőtt a szoftverek értéke. Ha lassan is, de megindult az informatikai oktatás, mert egyre több szakemberre volt szükség a gépek használatához.
Történeti áttekintés cikksorozat

Fülöp Henrik

„IOSZIA” Informatikai Oktatás Szolgáltató és Informatika Alkalmazási Gyöngyösi Felnőttképzési Intézmény.
Intézmény akkreditációs lajstromszám: AL-2053
Felnőttképzési intézmény nyilvántartási szám: 10-0069-06

felnőttképzés

Esélyegyenlőség

Olcsó OKJ tanfolyamok



Hozzászólás lezárva